Ushqimet me te mira per forcim te imunitetit

Sëmundjet "ikin" nga kokrrat e shtogut, grjepfruti, patatet e ëmbla, bajamet, spinaqi, jogurti dhe çaji i gjelbër dhe çaji i zi, prandaj përdorni në sezonin e ardhshëm të ftohjeve.Popaji kishte të drejtë kur hante sasi të mëdha spinaqi, sepse hulumtimet tregojnë që kjo perime është e shkëlqyeshme për forcimin e imunitetit. Spinaqi është i pasur me mate
rie të dobishme, veçanërisht me folate, të cilat i ndihmojnë trupit që të krijojë qeliza të reja dhe të përmirësojë dëmtimet e ADN-së.

Sëmundjet "ikin" nga kokrrat e shtogut, grjepfruti, patatet e ëmbla, bajamet, spinaqi, jogurti dhe çaji i gjelbër dhe çaji i zi, prandaj përdorni në sezonin e ardhshëm të ftohjeve.

Popaji kishte të drejtë kur hante sasi të mëdha spinaqi, sepse hulumtimet tregojnë që kjo perime është e shkëlqyeshme për forcimin e imunitetit. Spinaqi është i pasur me materie të dobishme, veçanërisht me folate, të cilat i ndihmojnë trupit që të krijojë qeliza të reja dhe të përmirësojë dëmtimet e ADN-së. Përmban edhe forma të vitaminës C. Që të jetë më së shumti i dobishëm, më së miri është të zihet shumë pak ose gjethet e freskëta të pagatuara t'ua shtoni sallatave. Më së miri është t'i shtohet hudhër, sepse ajo ndikon shkëlqyeshëm kundër baktereve.

Nëse e zini hudhrën, më së miri është ta preni dhe ta lini të qëndrojë për 15-20 minuta para se t'ia shtoni ushqimit. Kjo do t'i aktivizojë enzimat që forcojnë imunitetin. Për desert hani një copë shalqi, i cili ndihmon në luftë kundër infeksioneve, dhe nëse nuk mundeni pa ëmbëlsirë, përgatiteni ashtu që një pjesë të miellit ta zëvendësoni me krunde gruri të pasura me vitamina dhe minerale.

Pini çaj ose jogurt

Pijet më të dobishme janë jogurti i payndyrshëm, i cili forcon imunitetin dhe çaji. Çaji i gjelbër dhe i ai i zi janë të pasur me antioksidantë që përmirësojnë dëmtimet e qelizave.

Superushqimi të cilin mund ta vilni vetë

Kokrrat e shtogut janë të pasura me vitamina dhe hekur dhe është dëshmuar që shërojnë gripin. Sezoni i tyre është i shkurtër, por mund të ngrihen. Duhet të zihen (për shembull si komposto) dhe të shmangen frutat jeshile apo të papjekura, sepse mund të shkaktojnë të përziera.

Ngrënia e grejpfrutit mbron nga gripi dhe ftohja

Grejpfruti është i pasur me vitaminën C, e cila ndihmon në shërimin e gripit dhe ftohjes. Po ashtu përmban komponime natyrore që aktivizojnë sistemin e imunitetit dhe zvogëlojnë rrezikun nga kanceri. Farat e grejpfrutit janë antibiotik natyror, ndërsa grepfruti i kuq zvogëlon kolesterinën.

Me bajame kundër stresit

Mesvaktet e pashëndetshme zëvendësoni me bajame - përveç që janë të shijshme, kanë shumë efekte të dobishme. Vetëm ¼ e filxhanit përmban gati gjysmën e sasive të nevojshme ditore të vitaminës E, dhe janë të pasura me vitamina të grupit B, të cilat ju ndihmojnë të shëroheni nga stresi.

E ëmbël, por shumë e shëndetshme

Patatja e ëmbël është perime e cila me shije të kujton patatet dhe kungullin, dhe ngjashëm edhe përgatitet. Edhe pse është e ëmbël, u rekomandohet të sëmurëve nga diabeti, sepse sheqernat e saj lirohen ngadalë në gjak. Përmban sasi të mëdha të vitaminave, mineraleve dhe komponime të tjera të dobishme.

No comments:

Post a Comment

Më të fundit

Pickimet e trupit dhe mjekimi popullor

 Pickimet e trupit gjatë punës janë një problem shpeshherë i përjetuar nga njerëzit në fusha të ndryshme të punës. Pavarësisht nga kujdesi d...

Postimet më popullore